Φαίνεται αστείο ένα ορεινό χωριό που δεν έχει λίμνη και το έχουν παρατήσει πολλοί από τους κατοίκους του, να πιστεύει ότι μια μικρή τεχνητή λίμνη θα του έλυνε προβλήματα. Όμως από ότι φαίνεται είναι κι αυτό μια καλή λύση, όταν φυσικά γίνει σωστά. Γιατί ότι ξεκινάει λάθος, συνεχίζει λάθος. Όλοι το ξέρουμε, έστω κι αν κάνουμε πως δεν το βλέπουμε που και που…
Η Κεραμίτσα -όπως είχα αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μου για την ανάπτυξη της περιοχής- χρειάζεται δραστικά μέτρα για να επιβιώσει και να οδηγήσει σταδιακά στην επιστροφή πολλών κατοίκων της στην εστία τους. Με ημίμετρα και χωρίς συνολικό προγραμματισμό δεν θα καταφέρει πολλά, ίσως και τίποτα. Θα μείνει ένα πρώην μεγάλο χωριό, μια ωραία ανάμνηση, που τώρα φιλοξενεί για ένα ή δύο έστω καλοκαιρινούς μήνες όσους έκαναν το “λάθος” να χτίσουν ή ανακαινίσουν τα εξοχικά τους εκεί. Η λίμνη -είχα προτείνει να γίνει στο κάτω μέρος του χωριού, τα Αχούρια για την ακρίβεια- θα πρέπει να ακολουθήσει μελέτη στη χρήση φυσικών υλικών. Όχι τσιμέντα και μπαζώματα. Ο επισκέπτης ντόπιος ή ξένος δεν θα έρθει να δει κάτι που θα μοιάζει με μπαζωμένο ρέμα των μεγάλων πόλεων. Χρειάζεται να προστεθεί με χρήσιμο τρόπο η πέτρα που αφθονεί στην περιοχή, να δημιουργηθούν μικρά τεχνητά φράγματα που θα οδηγούν σταδιακά και όχι βίαια το νερό σε αυτήν. Με παράλληλη ήπια δεντροφύτευση γύρω από αυτήν. Και ένα μεγάλο ξύλινο ξενώνα. Μαζί με το πέτρινο σχολείο των Αχουριών και την αλλαγή χρήσης του, θα μπορούσε να φιλοξενεί επισκέπτες όλο το χρόνο. Γιατί η Κεραμίτσα έχει αυτό το πλεονέκτημα θέσης να είναι κοντά στην Ηγουμενίτσα και τις Φιλιάτες αλλά και στην πόλη των Ιωαννίνων. Επίσης έχει σχετικά κοντά τον Καλαμά και παραποτάμους του. Με μια πλούσια φύση της Μουργκάνας. Ας το ξαναδούν όλοι όσοι θέλουν μια καλύτερη Κεραμίτσα και ίσως την επόμενη δεκαετία να καμαρώνουμε και για αυτό μαζί με το χωριό μας -δημοτικό διαμέρισμα Φιλιατών τώρα. Μερικές θυσίες αξίζουν όταν οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα.
Γιάννης Βέλλης
——————

Προς:
1. Δήμαρχο Φιλιατών Θεσπρωτίας
2. Πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου
3. Επικεφαλείς Δημοτικών παρατάξεων
4. Δημοτικούς Συμβούλους
Κοιν/ση: Τοπικά ΜΜΕ

Θέμα: Πρόταση δημιουργίας τεχνητής λίμνης πέντε (5) στρεμμάτων, στο δημοτικό διαμέρισμα Κεραμίτσας του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Στόχος τόσο του Δημοτικού συμβουλίου όσο και των δημοτών θέλω να πιστεύω ότι είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιοχή, είτε με προγράμματα για ανάπτυξη, είτε με βελτίωση των κοινωνικών δομών.
Η δική μου πρόταση, για δημιουργία τεχνητής λίμνης πέντε (5) στρεμμάτων στα Αχούρια της Κεραμίτσας και συγκεκριμένα στο σημείο Βόθνες, είναι εφικτή διότι υπάρχει το νερό που τώρα χάνεται το μεγαλύτερο μέρος του μέσα στο χαλικώδες αλλά και βραχώδες έδαφος και δεν είναι στη βάση του χρήσιμο, όπως λογικά θα έπρεπε να είναι.
Τα πλεονεκτήματα με τη κατασκευή της τεχνητής λίμνης είναι πολλαπλά. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά:
1. Συγκρατείται όλο το νερό, στα πλαίσια της λίμνης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει για α) ποτιστική χρήση, β) για χρήση του σε περίπτωση πυργκαγιάς, γ) ψάρεμα, δ) νέες αγροτικές καλλιέργειες.
2. Τουριστική ανάπτυξη – δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η τεχνητή λίμνη θα φέρει νέο κόσμο στην Κεραμίτσα από τον Νομό Θεσπρωτίας, αλλά και από γείτονες νομούς. Παράλληλα θα αυξηθεί η ζήτηση σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και σε άλλες υπηρεσίες από το ίδιο το δημοτικό διαμέρισμα, κάτι που θα βελτιώσει τη ζωή των δημοτών.
3. Οι ανάγκες των επισκεπτών της λίμνης θα αναδείξουν την Κεραμίτσα, ως τουριστικό προορισμό, κάτι που θα βοηθήσει στη δημιουργία συνεταιρισμών βάσης: αγροτικών, κτηνοτροφικών, γυναικών, λαϊκής παράδοσης, κ.λπ.
4. Η κατασκευή της λίμνης μπορεί να γίνει δωρεάν, στα πλαίσια προγραμμάτων της Ε.Ε., με την κατανάλωση κονδυλίων από κωδικούς που σήμερα μένουν σε αχρηστία. Άρα ο Δήμος θα κερδίσει επιπλέον κονδύλια για παράλληλες υποδομές, εκτός αυτές της ίδιας της τεχνητής λίμνης.

Σχετικά με έρευνα που έκανα για την πρότασή μου, πληροφορήθηκα τα παρακάτω:
1. Υπάρχει σχετική επάρκεια επιφανειακών και υπογείων υδάτων καλής ποιότητας.
2. Τα εδάφη είναι ημιπερατά και απαιτείται πλήρη στεγάνωση της λίμνης.
3. Λόγω του θερμοκρασιακού προφίλ της περιοχής, το μέγιστο βάθος της λίμνης θα πρέπει να είναι 2,5 μέτρα στο κέντρο.
4. Το κόστος για εργασίες μελέτης, επίβλεψης εργασιών και αποίκισης της λίμνης κινείται στα 40.000 ευρώ. Η εκσκαφή και στεγάνωση της λιμνης κινείται στα 40 με 45 ευρώ ανα τ.μ. Οι υποδομές αποστράγγισης και λήψης νερού στα 15000 ευρώ. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για έκταση πέντε (5) στρεμμάτων το κόστος δεν θα ξεπερνάει τα 280.000 ευρώ.
5. Το οικοσύστημα της λίμνης θα είναι Μεσογειακό, ώστε να μη διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία.
6. Μετά από διαγωνισμό, μπορεί να κατέβει το κόστος περισσότερο.

Παρακαλώ, όπως εξεταστεί η πρότασή μου στην επόμενη δημοτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου.
Με εκτίμηση
Ιωάννης Β. Βέλλης
Εκδότης – Δημοσιογράφος
Φωτορεπόρτερ- Συγγραφέας
Κεραμίτσα Φιλιατών Θεσπρωτίας
E-mail: jvellis@gmail.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ