Κείμενο / Φωτογραφίες: Γιάννης Βέλλης

Το Μαυρονέρι, είναι ένα χωριό, τώρα δημοτικό διαμέρισμα, του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας. Κοντά στην έδρα του δήμου, αλλά μέσα στο νερό και το πράσινο. Κάτι που δικαιολογεί το όνομά του. Ιδίως τους χειμωνιάτικους μήνες, που τα ορμητικά θολά νερά κατεβαίνουν και το διασχίζουν. Τακτικά όταν πηγαίνω προς εκείνη την πλευρά, κάνω μια γρήγορη βόλτα στο χωριό.

Ίσως θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο και να βελτιώσει τις υποδομές του, αλλά αυτό δεν είναι θέμα των κατοίκων, ούτε της Αδελφότητας που ήδη έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο τόσα χρόνια. Προσθέτω μια σειρά φωτογραφιών μου από τις επισκέψεις μου εκεί και σας προτρέπω να το επισκεφτείτε, έστω για λίγο. Θα δείτε ότι θα σας αρέσει και θα το κάνετε ξανά και ξανά. Με την ευκαιρία σας δίνω ένα ιστορικό της Αδελφότητας, που ίσως ενδιαφέρει πολλούς. Ιδίως τους ντόπιους.

Η Αδελφότητα Μαυρονεριτών Θεσπρωτίας, με έμβλημα στη σημαία της την προστάτιδα Αγία Κυριακή, ιδρύθηκε το 1974, με έδρα την Αθήνα. Στα μέλη της περιλαμβάνει όλους τους Μαυρανερίτες που ζουν στην Αττική. Έκτοτε, συνεχίζει μέχρι σήμερα την δραστηριότητά της με έργα πολιτισμού, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, εξωραϊσμού & υποδομής του χωριού -δημοτικού διαμερίσματος.

Η αναδρομή στο παρελθόν, πριν το 1974, κρίνεται αναγκαία για να γνωρίζουν όλοι πως φτάσαμε στην ίδρυση της Αδελφότητας.

Από το 1934 υπήρχε η Αδελφότητα Φατηριωτών και Μαυρονεριτών Θεσπρωτίας, με προστάτη τον Άγιο Παντελεήμονα. Το 1974 η Αδελφότητα αυτή διασπάστηκε από τους Φατηριώτες, οι οποίοι με ενέργειές τους έβγαλαν έξω το Μαυρονέρι και με τροποποίηση του καταστατικού άλλαξαν την επωνυμία σε Αδελφότητα Κερασοχωριτών Θεσπρωτίας “Ο Άγιος Παντελεήμονας”. Εμείς οι Μαυρονερίτες, δεν το δεχθήκαμε, αλλά για να μη φιλονικούμε μαζί τους ιδρύσαμε την 10/12/1974, τη δική μας Αδελφότητα Μαυρονεριτών Θεσπρωτίας “ Η Αγία Κυριακή”, με έδρα την Αθήνα.

Πρώτος Πρόεδρος και πρωτοστάτης ήταν ο Σπύρος Γεωργίου Σιούτης, ο οποίος εργάστηκε επί δέκα έτη και ανέδειξε την Αδελφότητά μας ως μία από τις καλύτερες της Ηπείρου. Για την εδραίωση της Αδελφότητάς μας, κατά τα πρώτα στάδια της ανασυγκρότησής της συνεργάστηκαν οι κάτωθι Μαυρονερίτες, απαρτίζοντας τις εκάστοτε διοικήσεις της:

ΠΑΥΛΟΣ Η. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΡΑΟΥΣΟΣ, ΣΠΥΡΟΝ Ν. ΜΠΟΤΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ Η. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Η. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΜΗΝΑΣ Θ. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΕΟΦ. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΟΦ. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΠΟΤΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ Σ. ΣΙΟΥΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΣΙΟΥΤΗΣ και ο αείμνηστος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝ. ΣΙΟΥΤΗΣ.

Αποχωρώντας ο Σπύρος Γ. Σιούτης από την Προεδρία και ανακηρύσσοντας τον, το Συμβούλιο Επίτιμο Πρόεδρο της Αδελφότητας, ανέλαβε ως Πρόεδρος ο Παύλος Η. Σιούτης, ο οποίος συνέχισε για αρκετά έτη να προσφέρει με ζήλο και δραστηριότητα στις ανάγκες του χωριού και των Μαυρονεριτών Θεσπρωτών.

Ενδεικτικό έργο της Αδερφότητας κατά τα έτη λειτουργίας της:

  1. Προικοδότησε άπορα κορίτσια του χωριού.
  2. Βοήθησε αρρώστους και τους συμπαραστάθηκε στα νοσοκομεία.
  3. Βοήθησε φτωχούς και άπορους χωριανούς.
  4. Έργα εξωραϊσμού του σχολείου, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον γιατί δεν υπάρχουν παιδιά, για να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας.
  5. Επιδιόρθωση της εκκλησίας του Αγίου Κοσμά, πλακόστρωση της πλατείας με μαλτεζόπλακες και μπετό, περίφραξη της πλατείας με μασίφ κάγκελο, φωτισμός της με μεγάλα φώτα πυρακτώσεως, δίνοντας στην εκκλησία και στο σχολείο πανηγυρική όψη με το άναμα των φώτων κατά τις νύχτες των εορτών.
  6. Διαμόρφωση του νεκροταφείου με πεζούλια το παλαιό και με κάγκελα περιφράξεως, για να το προστατεύσουμε από τη διέλευση ζώων. Επέκτασή του με τρεις νέες πεζούλες εμβαδού 300 τ.μ. Ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χωριού, γιατί το παλαιό είχε γεμισει.
  7. Εξωραϊσμός της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής, η οποία είναι και έμβλημα της Αδελφότητάς μας. Διαμορφώθηκε ο εξωτερικός χώρος, έγινε τέμπλο καινούργιο, τσιμεντοστρώθηκε ο δρόμος μαζί με την κοινότητα, για την εύκολη μετάβαση στο πανηγύρι της Αγίας Κυριακής την 7η Ιουλίου κάθε έτους.
  8. Διαμορφώθηκε η πλατεία στην βρύση με τσιμεντόστρωση και στη συνέχεια με πλακόστρωση. Περιφράχτηκε από το μέρος του ποταμού με 0,80 εκ. μπετόν αρμέ, για την προστασία της από το ποτάμι κατά τις μέρες του χειμώνα.
  9. Φωτίστηκε η πλατεία, με μεγάλα φώτα πυρακτώσεως, κάνοντας την σωστό στολίδι κατά τη νύχτα, ειδικά την ημέρα εορτής της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Κοσμά, που γιορτάζει το χωριό μας -δημοτικό διαμέρισμα σήμερα.
  10. Διαμόρφωση ειδικού χώρου, στο αριστερό μέρος της πλατείας και δημιουργία παιδικής χαράς.
  11. Ανέγερση πολιτιστικού γραφείου, στην είσοδο της πλατείας, για τις ανάγκες της κοινότητας και της Αδελφότητας. Το κόστος ανέγερσης καλύφθηκε από δωρεά του μεγάλου και αείμνηστου ευεργέτη ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΟΥΣΟΥ. Στην κάτω πλευρά του γραφείου ανεγέρθη κτίσμα, που έχει μέσα τα έπιπλα και σκεύη για τις ανάγκες και τις δεξιώσεις του πανηγυριού, όπως το επαγγελματικό ψυγείο χωρητικότητας 3000 και πλέον αναψυκτικών, οι 500 καρέκλες και τα 80 τραπέζια. Όλα τα σκεύη αυτά ανήκουν στο Μαυρονέρι, όπως ξεκάθαρα αναφέρει το καταστατικό της Αδελφότητας.

Θα ήταν παράλειψη να μην μνημονεύσουμε του ευεργέτες της Αδελφότητας, τους οποίους ευχαριστούμε πάντα για τη συνεισφορά τους στην Αδελφότητα και το Μαυρονέρι Θεσπρωτίας: 1] Οι αείμνηστοι αδελφοί: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΙΟΥΤΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΙΟΥΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΙΟΥΤΗΣ δώρισαν, πριν την ίδρυση της Αδελφότητας, δέκα στρέμματα περίπου και έφτιαξαν το σχολείο, την εκκλησία του Αγίου Κοσμά και το νεκροταφείο του χωριού μας. 2] Ο αείμνηστος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΟΥΣΟΣ, που  δώρισε τον χώρο και έγινε το πολιτιστικό γραφείο, το ηρώον και το κατάστημα που φιλοξενει μέσα τα έπιπλα και τα σκεύη για τις εκδηλώσεις – πανηγύρια. 3]  Ο ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, που έκανε δωρεά το καμπαναριό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. 4] Ο Μαυρονερίτης εξ Αμερικής, ΘΕΟΔΩΡΟΣ Σ. ΣΙΟΥΤΗΣ, ο μεγάλος αυτός ευεργέτης, ο οποίος δώρισε προς το χωριό την καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Κοσμά, τον πολυέλαιο και 2000 δολάρια Αμερικής για την επέκταση του νεκροταφείου. 5] Ο Μαυρονερίτης εξ Αμερικής, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΟΤΟΣ, μας πρόσφερε 1000 δολάρια Αμερικής για την επέκταση του νεκροταφείου. 6] Ένας φίλος της Αδελφότητας,  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, πρόσφερε στην Αδελφότητα μας 50000 δρχ. 7] Ο αείμνηστος Μαυρονερίτης, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΠΟΤΟΥ, που η οικογένειά του πρόσφερε στην Αδελφότητα μας, στη μνήμη του, 60000 δρχ. Μέχρι σήμερα πάντα μέλη και φίλοι της Αδελφότητας συνεισφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο στο έργο της και τους ευχαριστούμε.

Η διοίκηση της Αδελφότητας, αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων μας Μαυρονεριτών και έχει αναρτήσει αναμνηστική πλάκα για αυτό το σκοπό, που γράφει τού στο χώρο που δώρισαν. Ευχαριστεί δημοσίως όλους τους φίλους και χωριανούς για τις ευγενείς προσφορές τους στο θεάρεστο έργο της Αδελφότητας Μαυρονεριτών.

Από την ίδρυση της Αδελφότητας το 1974 μέχρι το τέλος του 1996, η προσφορά της κινήθηκε στα 50000000 δρχ, κάτι που δείχνει τη μεγάλη συνεισφορά της στην εστία, το Μαυρονέρι Θεσπρωτίας.

Μετά την λήξη της θητείας των παλιών Προέδρων και διοικητικών συμβουλίων, ανέλαβαν νέοι άνθρωποι δειλά – δειλά, αλλά γεμάτοι ζήλο και όρεξη για προσφορά.

Κατά την πρώτη διετία το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζονταν από τους εξής: Πρόεδρο τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΟΥΤΗ, Αντιπρόεδρο τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΣΙΟΥΤΗ, Γραμματέα τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΟΥΤΗ, Ταμία τον ΑΛΕΞΗ ΜΠΟΤΟ, και Μέλη τον ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜ. ΣΙΟΥΤΗ, τον ΚΩΝ/ΝΟ ΣΠ. ΣΙΟΥΤΗ και τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΟΤΟ, ο οποίος παραιτήθηκε στα μισά της θητείας του και ανέλαβε ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ.

Την επόμενη διετία, ανέλαβε Πρόεδρος ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΟΥΤΗΣ, Αντιπρόεδρος ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΟΥΤΗΣ, Γραμματέας ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΟΥΤΗΣ, Ταμίας ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΟΤΟΣ και Μέλη ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΙΟΥΤΗΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ, ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΟΥΤΗΣ και ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝ. ΣΙΟΥΤΗΣ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο που ψηφίστηκε το 2001, απαρτίστηκε από τους εξής: Πρόεδρο τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΣΙΟΥΤΗ, Αντιπρόεδρο τον ΦΑΝΗ ΣΙΟΥΤΗ, Γραμματέα τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΟΥΤΗ, Ταμία την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΙΟΥΤΗ, Β’ Γραμματέα την ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΟΥΤΗ, επί των Δημοσίων Σχέσεων την ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΜΠΟΤΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥΚΗ και Μέλη τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΙΟΥΤΗ και τον ΣΤΑΥΡΟ ΣΙΟΥΤΗ.

Σημαντικό έργο, βάσει των δυνατοτήτων της Αδελφότητας, δίνουν όλα τα διοικητικά συμβούλια μέχρι σήμερα. Το έργο τους θα καταγραφεί και θα δοθεί σε επόμενη έκδοση, ώστε η προσφορά να καταχωρηθεί και να αποτελεί κάλεσμα για συμμετοχή νέων μελών στην Αδελφότητα, αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο αυτής.

Μερικά έργα τα οποία έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας των παραπάνω διοικητικών συμβουλίων είναι:

Η κατασκευή του οστεοφυλακίου, της εισόδου του νεκροταφείου, τοιχίου στον διάδρομο της πλατείας, μιας δεύτερης τουαλέτας στην πλατεία, η τοποθέτηση των καλοριφέρ στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά, των πλακιδίων στις τουαλέτες στην πλατεία, κεραμοσκεπής στις αποθήκες του Αγίου Κοσμά και επίσης συμπληρώθηκαν κάγκελα στην πλατεία που έλειπα, επενδύθηκε η βρύση με πέτρα και κεραμίδια, έγινε επίπλωση του ξενώνα, μικροφωνική εγκατάσταση στον Άγιο Κοσμά, κόψιμο των  πλατανιών και τοποθέτηση πλακιδίων.

Η δράση της Αδελφότητας δεν σταματά μόνο εδώ αλλά επεκτείνεται σε κάθε είδους προβλήματος που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε κάτοικος του χωριού.

Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα έργα είναι η ανέγερση του Αγίου Νικολάου στο Καλούδι, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέβαλαν μέλη της Αδελφότητας καθώς και όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν και βοηθάνε την Αδελφότητα στο έργο της, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο και ευχόμαστε ο Άγιος Κοσμάς να τους δίνει δύναμη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Υ.Γ. Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι το έργο των Αδελφοτήτων στα χωριά μας είναι πολύ σημαντικό & αναγκαίο για την επιβίωσή τους. Με αφορμή το αφιέρωμα αυτό, για το έργο της συγκεκριμένης Αδελφότητας, καλώ τόσο τους πολίτες όσο και τις αρμόδιες αρχές να κινηθούν με αγάπη, αρωγή προς αυτές, όχι με το ψυχρό πρόσωπο της πολιτείας που πολλές φορές βρίσκουν μπροστά τους και πολλοί πραγματικά χρήσιμοι, οδηγούνται στην ιδιώτευση, αφήνοντας τις Αδελφότητες μόνες και με στέρηση προσφοράς προς τον τόπο. Κάτι για το οποίο δημιουργήθηκαν. Γιάννης Βέλλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ