Κείμενο – Φωτο: Γιάννης Βέλλης

Στην Κεραμίτσα -πριν λίγα χρόνια- οι αρχαιολόγοι, κατέγραψαν το συγκεκριμένο χώρο, τον φωτογράφισαν, συμπλήρωσαν κάποια επιστημονικά στοιχεία που ήθελαν κι έφυγαν. Είναι άγνωστο στους περισσότερους, ότι πέρασε η αρχαιολογική υπηρεσία από την Κεραμίτσα.

Τα ευρήματα αυτά, έκτοτε, ξεχάστηκαν, αν δεν αφέθηκαν στην τύχη τους λόγω έλλειψης χρημάτων για ανασκαφές. Δεν μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο.

Από παλιά, οι κάτοικοι την περιοχής, αλλά και κοντινών χωριών, διέκριναν στην κορυφή ενός λόφου στα όρια της Κεραμίτσας, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, παλιά κτίσματα, περισσότερο οχυρωματικής δομής. Αλλά δεν δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο.  Ίσως αυτά προέρχονται από ελληνικά οχυρά, που έγιναν λιγους αιώνες πριν (κλασική εποχή) ή μ.Χ. (ελληνιστική εποχή).

Για την προστασία από επιθέσεις Ρωμαίων ή άλλων λαών. Το σύστημα αυτό, ίσως να συνδέονταν -με κάποιο ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας- με παρόμοιες ή μικρότερες οχυρωματικές κατασκευές, προς τον Καλαμά ή από την άλλη πλευρά προς το Κόκκινο Λιθάρι κι ακόμα παραπέρα.

Αποφάσισα να αναζητήσω τον χώρο, να φωτογραφίσω ό,τι μπορέσω. Τον βρήκα, μετά από πολύ δυσκολία, αφού η περιοχή έχει κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος της από πουρνάρια κι άλλα δέντρα. Οι βελανιδιές, ιερό δέντρο των αρχαίων ελλήνων, έχουν κι αυτές τη θέση τους εκεί. Μπορεί να έχουμε κάποια έκπληξη, εάν προχωρήσουν οι ανασκαφές, παράλληλα με τα οχυρά να δούμε και κάποιο αρχαίο ναό…

Πολλοί, ακόμα και σήμερα, αμφισβητούν την ύπαρξη των αρχαίων, λέγοντας και γράφοντας, ότι έχουν γυρίσει όλα τα μέρη εκεί γύρω και δεν είδαν κάτι. Ίσως η προστασία της φύσης, φρόντισε για την κάλυψή τους, από μάτια περίεργα ή από κινδύνους αρχαιοκαπηλείας.

Εκτιμώ, ότι η Αρχαιολογική υπηρεσία, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Φιλιατών Θεσπρωτίας, κάθε αρμόδια αρχή, πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην οριοθέτηση της περιοχής, την περίφραξή της, την τοποθέτηση των συγκεκριμένων πινακίδων που αναφέρονται σε αρχαιολογικό χώρο, το άνοιγμα δρόμου ώστε να υπάρχει πρόσβαση.

Σε επόμενο στάδιο – με μελέτη- να προσδιορίσουν το κόστος της αρχαιολογικής έρευνας – εργασιών, ώστε αν το κράτος δεν μπορεί να την προχωρήσει να στραφούμε, εμείς οι Κεραμιτσιώτες/ τισσες, σε ιδιώτες & εταιρείες που θα καλύψουν το κόστος αυτό στην Αρχαιολογική υπηρεσία.

Καλώ, τους Κεραμιτσιώτες/ τισσες, τους Θεσπρωτούς, τους Ηπειρώτες/ τισσες, όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσει το έργο, να ενταχθούν στην ομάδα και να προωθήσουμε μαζί το αίτημα. Ζητώ τη στήριξη του τύπου, έντυπου- ηλεκτρονικού και της Πανηπειρωτικής Σ.Ε., στην προσπάθεια.

Γιάννης Βέλλης

thesprotia@gmail.com

[Αρχαιολογικός χώρος Κεραμίτσας (2015). Φωτο: Γιάννης Βέλλης]

ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
https://www.facebook.com/groups/463482053818561/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ