Κείμενο – Φωτο: Γιάννης Βέλλης

Μπορεί ο τίτλος του θέματος να μπερδεύει, αλλά δεν ψεύδεται. Γιατί αναφέρομαι φωτογραφικά σε δύο όψεις της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Ντραζανίτισσας, την κάθετη & την οριζόντια. Εμείς οι φωτογράφοι, το έχουμε το “ελάττωμα” να τραβάμε οριζόντια και κάθετα καρέ -με τη φωτ. μηχανή μας- για το ίδιο θέμα, έστω κι αν από την αρχή “κρατάμε” άποψη του τι θα είναι καλύτερο, ως τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η συνήθεια εδώ ήταν αρκετά ωφέλιμη, αφού όπως και να δεις τον ναό είναι όμορφος.
Η Αγία Παρασκευή Βροσίνας, όπως είναι περισσότερο γνωστή, βρίσκεται σ΄ένα λόφο, που περιβάλλεται σε 3 μεριές από το ποτάμι του Καλαμά. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα μαγικό τοπίο, γιατί οι ομίχλες είναι τακτικές, όσο κι οι βροχές εκεί. Χτίστηκε το 1597 μ.Χ. και το όνομά της ως Ντραζανίτισσα, προέρχεται από τον κάμπο της Ντράζανης που είναι δίπλα. Δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, ενώ το πράσινο τα σκεπάζει όλα. Ευτυχώς εδώ οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, δεν στερήσαν την ομορφιά αυτή. Στο δρόμο Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας, περνάμε τη στενή γέφυρα του Καλαμά προς Ραβενή και ανεβαίνουμε το δρόμο αριστερά προς τη γέφυρα της Λαγκάβιτσας. Ξεχωρίζει αμέσως, κοιτάζοντας προς την πλευρά του ποταμιού και είναι ορατή για αρκετό διάστημα.
Πολλές φορές ανεβαίνοντας ή κατεβαίντας προς τον Καλαμά, σκέφτηκα να τη φωτογραφίσω. Αλλά δεν είχε αυτά που έψαχνα για να ξεχωρίσει ως φωτογραφία. Όμως, όταν το ψάχνεις περισσότερο και το οργανώνεις καλύτερα, τότε κάτι καλό συνήθως κερδίζεις. Έτσι έγινε με την Αγία Παρασκευή Βροσίνας. Ένα στολίδι για την περιοχή, άγνωστο στους περισσότερους στην Ήπειρο, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αν ο δρόμος σας πηγαίνει στη Βροσίνα Ιωαννίνων, στα χωριά της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, ή κάνετε μια βόλτα κοντά στον Καλαμά, τη Λαγκάβιτσα, δεν χάνετε τίποτα να περάσετε από το συγκεκριμένο σημείο, να απολαύσετε την ομορφιά του. Πιστεύω ότι ακόμα και λίγα λεπτά να αφιερώσετε, κάτι θα κερδίσετε.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ